1 lut 2012

Czosnek ..


Czosnek jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz pasożytniczym. Zmiażdżony, świeży czosnek wydziela alicin, substancję, która posiada (jak stwierdzono poprzez szereg doświadczeń laboratoryjnych) silniejsze działanie antybiotyczne niz penicylina czy tetracyklina. Czosnek z powodzeniem jest używany w leczeniu bólu gardła, przeziębień, gryp, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego, jak również pomaga w odbudowaniu populacji przyjaznej bakterii po odbytych kuracjach antybiotykowych. Czosnek jest skutecznym środkiem na niszczenie robaków w organiźmie, jak również pomaga w leczeniu zakażeniem drożdżakowym, pleśniawki w jamie ustnej, pleśniawki pochwowej. Czosnek poprawia trawienie pokarmowe, pomaga w wydalaniu gazów, poprawia wchłanianie i przyswajanie pokarmów. Czosnek również wzmaga produkcję insuliny wytwarzanej przez trzustkę. W związku z tym, czosnek uważany jest za cudowny środek w obniżaniu poziomu cukru we krwi u ludzi cierpiących na cukrzycę.
Czosnek działa jako środek zmniejszający przekrwienie. Jest wspaniałym lekiem odkrztuślnym stosowanym przy ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu i oskrzelowej astmie, jak również przy zapaleniu zatok, przewlekłym katarze, gorączce siennej i zapaleniu śluzówki nosa. Poprzez powodowanie pocenia się czosnek pomaga w obniżaniu gorączki. Uważa się, że czosnek potrafi znacznie obniżyć poziom cholesterou we krwi. Czosnek również redukuje ciśnienie krwi, a co za tym idzie pomaga w zapobieganiu ataków serca i wylewów. Czosnek otwiera naczynia krwionośne zwiekszając przepływ krwi do tkanek, poprawia krążenie, łagodzi skurcze i leczy choroby krążenia. Ostatnie badania naukowe dowiodły, że czosnek działa jako skuteczny przeciwutleniacz, a jego siarkowe składniki posiadają właściwości przeciwrakowe. Jest również powiedziane, że czosnek chroni nasze ciało przed wpływami zanieczyszczenia środowiska i nikotyny.

Czosnek korzystnie wpływa na:

• Działanie jelit – nieżyt jelit, biegunka, wzdęcia, skurcze, ameboza, pasożyty jelit (owsiki, tasiemce, glisty ludzkie).

• Układ oddechowy – nieżyt oskrzeli, rozedma płuc, gruźlica, angina, grypa, zapalenie gardła, dziąseł, migdałków.
• Poziom cholesterolu – obniża poziom tłuszczów powodujących wapnienie tętnic.
• Nadciśnienie.
• Rozszerzenie naczyń krwionośnych.
• Przemianę materii.
• Potencję.
• Zatrucie ołowiem i metalami ciężkimi.
• Ogólne wzmocnienie organizmu.

Właściwości dodatkowe
Niektórzy wierzą, że czosnek odstrasza wampiry, z tego powodu kiedyś często wiązało się go w długi łańcuch i wieszało na ścianie, aby odpędzał upiornych gości. ;)

Jak stosować
Czosnek można przyjmować pod wieloma postaciami: od świeżych ząbków, przez sok, pigułki, itp.
Można go dodawać do wielu potraw. Świetnie komponuje się z mięsem (wieprzowiną, dziczyzną, itp.).
Pamiętaj jednak, że aby zwiększyć efektywność działania czosnku należy po rozgnieceniu odczekać około 10 minut zanim się go zje lub doda do jakiejś potrawy.

Najprostszy sposób na spożycie czosnku to zmiażdżyć go i rozsmarować na kromce chleba posmarowanej masłem.
Sos czosnkowy można zrobić przygotowując: 2 ząbki czosnku, pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego, pół szklanki majonezu, sól, pierz.
Czosnek przecisnąć przez wyciskarkę. Następnie wymieszać majonez ze śmietaną lub jogurtem i dodać czosnek. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Syrop czosnkowy - pije się go 2-3 razy dziennie. Do 1/2 litra przegotowanej, chłodnej wody wrzuć 10-15 ząbków czosnku (rozgniecionych nożem lub pięścią albo przeciśniętych przez praskę). Dodaj sok z 2-3 cytryn i wymieszaj. Tak przygotowaną miksturę przechowuj w chłodnym miejscu. Pij po łyżce przed posiłkami.

Zastosowanie:

.. Związki czynne zawarte w czosnku mają silne działanie bakteriobójcze i to w bardzo niewielkich stężeniach, niszczą grzyby i pierwotniaki.

Czosnek spożywany doustnie niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego, a jeszcze silniej układu oddechowego. Może być używany do leczenia przewlekłych biegunek bakteryjnych a także zapaleń gardła, krtani i oskrzeli. 


WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

* jest naturalnym antybiotykiem
* ma właściwości przeciwwirusowe
* ma silne działanie przeciwutleniające
* skutecznie leczy grzybicę
* obniża ciśnienie tętnicze krwi
* wzmacnia odporność
* zapobiega miażdżycy i obniża poziom cholesterolu we krwi
* chroni przed nowotworami, a nawet leczy niektóre rodzaje raka
* reguluje poziom cukru we krwi
* reguluje metabolizm tłuszczów
* łagodzi objawy zapalenia stawów


 


źródło - internet